1067. Budapest Eötvös utca 8.
pszichologus(@)kiss-anna(.)hu
0670/617-2634
Pszichológiai tanácsadás
Mi a pszichológiai tanácsadás?

A pszichológiai tanácsadás jövőre irányuló, megoldásokat kereső munkamód. Nem célja a múltban való elmerülés, de lehetőséget ad a problémák kialakulásának gyökerére való rápillantásra. A pszichológussal folytatott segítő beszélgetés során az aktuális dilemma körüljárása történik, valamint lehetséges megoldásokat keresése, a döntés meghozásának segítése zajlik. Célja lehet továbbá a lelki egészség elősegítése és fenntartása, támogatása.

Lehetőséget ad, azon alapvető vágyunk megélésére, kielégítésére, hogy megosszuk terheinket. A fókusz a megosztás mellett a fejlődésen van, melynek alapja az akadály minél jobb megismerése által a helyzetből való tanulás, új megoldások kidolgozása. Az amúgy pszichésen egészséges emberek erőforrásaikat mozgósíthatják általa és válaszokat találhatnak kérdéseikre.

A pszichológus célja, hogy egy új nézőpontot adjon, melyből új módon tekinthetünk élethelyzeteinkre, problémáinkra, és saját magunkra, ezáltal növeli az önismeretet, és a kiegyensúlyozottságot. Krízisek esetén kifejezetten hasznos lehet egy külső segítő.
A kifejezés alapvetően hibás, ugyanis a pszichológiai tanácsadás során nem kerül sor tanács adására (kivétel ez alól, ha egy ügy esetén konkrét információk átadására van szükség) . Helyette egy közös gondolkodás során az ügyfél önmaga megoldásait dolgozhatja ki, ezáltal még több erőt nyerve a problémás élethelyzet megoldásához.

Mikor érdemes pszichológiai tanácsadást igénybe venni?
Az InCenter által készített infografika segíthet eligazodni a megfelelő ellátás kiválasztásában:

ellatasi-formak

Telefon: 0670/617-2634
1067. Budapest
Eötvös utca 8