1067. Budapest Eötvös utca 8.
pszichologus(@)kiss-anna(.)hu
0670/617-2634
Szimbólumterápia
Szimbólumterápia

A szimbólumterápia meditatív módon történő, képi megjelenítésekkel dolgozó terápiás gyakorlatok összefoglaló neve, mely során mélylélektani feltárás és feldolgozás történik. Relaxált, ellazult testi-lelki állapotban a befelé forduló befogadó figyelem biztosítja a hatásfokát, mélységét.

Imagináció

Az imago szóból származó imagináció kifejezés jelentése kép, látszat, hasonmás. Az imagináció során alkotott belső képek a felmerülő problémának megfelelőek strukturáltak. A folyamat során a pszichés energia kép formájában jelenik meg. Az átélést megengedő attitűd jellemzi, mindazzal szemben elfogadóan viszonyulunk, amik megjelennek. Az élményfeldolgozás során tudatosítás és integrálás is történik.

Koronkai-Szőnyi-féle tematikus meditáció

Sajátosan magyar, autogén tréning alapra épülő, strukturált, indukált belső képekkel dolgozó terápiás forma. Az autogén tréning felső fokának is nevezett meditáció a koncentrált befelé fordulás állapota, módosult tudatállapot, a tudattalan tartalmak és emlékek képi megjelenítésével, alakításával és a személyiségbe integrálásával végzett pszichés munka. A belső képek megjelenítése lehetővé teszi számunkra a probléma pontosabb megértését, a megoldások megismerését és az eredmények integrálását, ami által egy új lelki egyensúly jön létre. A módszer hatására a személyiség fejlődése, a növekedés és az önismeret mélyülése válik lehetővé.

Hatása
  • Belső beleegyezés, megengedő, elfogadó hozzáállás
  • A testi-lelki mivoltunkba vetett bizalom újraértékelése
  • Értékrendezés, jellemképzés
  • Alapviszonyulásunk, életszemléletünk átgondolása, formálása
  • Az érzelmi reakciók és a viselkedésminták átdolgozása
  • Az egészség fogalom átértékelésének lehetősége
  • Társ-és önismeret fokozódása

Forrás: Németh-Szőnyi (2015). Relaxációs-és szimbólumterápiák In: Szőnyi G. A pszichoterápia tankönyve.
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület honlapja

Szimbólumterápiás képzés
0%

 

A módszerspecifikus képzésem folyamatban van, jelenleg a szupervíziós fázisban veszek részt.

Telefon: 0670/617-2634
1067. Budapest
Eötvös utca 8