A boldogság hogyanja

Mindenki boldog szeretne lenni. Bizonyos életesemények, például egy új társkapcsolat vagy egy nyeremény időlegesen növelhetik a boldogságszintünket. Fontos tudni azonban, hogy mindenki rendelkezik egy boldogság alapszinttel (genetikailag meghatározott), melyhez a külső események ellenére is visszatérünk.

Hogyan tudunk azonban tartósan boldogok maradni? Mit tehetünk a boldogságunkért?

6 technikát mutatok be, mellyel elősegíthetjük a tartósan magas boldogságszintünket. Érdemes ezeket nap, mint nap gyakorolni.

1. Hála

Minden nap írj le három-négy olyan dolgot, amiért aznap hálás lehetsz. Ez segít még egy nehéz napon is azonosítani a pozitív dolgokat.

2. Kedvesség

Tégy erőfeszítést, hogy valamilyen apró, kedves dolgot tegyél, hogy valamiben segítségére legyél a körülötted lévőknek.

3. Meditáció

Tudományos eredmények igazolják, hogy a meditáció csökkenti a szorongást és növeli a pozitív érzések megjelenését, valamint az agyműködésre is pozitív hatással van, mely a boldogság érzését támogatja.
Ha csak most ismerkedsz a meditációval, napi 10 percet szánj a választott technika gyakorlására. Később növelhető a meditációval töltött idő.

Érdemes lehet például a Benson-féle technikát alkalmazni: Válasszunk magunknak egy békét kifejező szót és azt csendes, nyugodt körülmények között minden kilégzésünkkor magunkban ismételjük.
Alkalmazhatjuk például a légzésfigyelés technikát is: Nyugodt, kényelmes pozícióban a légzésünkre figyelünk, ahogy a levegő ki- és beáramlik a testünkben.

Ezeken kívül azonban rengeteg fajta meditációs lehetőség van, érdemes megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.

4. Testmozgás

A mozgás jótékony hatásai vég nélküliek. Példaként megemlítendő, hogy elősegíti a könnyebb elalvást, ezáltal hatékony eszköz az alvászavarok esetében, valamint antidepresszánsként is hat. Már napi 30 perc séta vagy biciklizés is hatékony segítség lehet. Azok a személyek, akik fizikailag aktív életet élnek több energiával, erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, valamint gyakrabban élik át a teljesítmény érzését.

5. Pozitív események naplózása

A pozitív események leírására szánt idő elősegíti, hogy az életünk pozitív tényezőit észrevegyük és értékeljük, élvezzük az élet gyönyöreit.

6. Kapcsolataink fenntartása

Társas lények révén a kapcsolataink milyensége erőteljes hatást gyakorol a hangulatunkra. Azoknál a személyeknél, akik értékes időt töltenek a hozzájuk közel állókkal, magasabb boldogságszintről számolnak be. Érdemes minden nap törekedni a szeretett személyekkel való kapcsolattartásra, akár az internet adta lehetőségek által is.

Könyvajánló:

  • Sonja Lyubomirsky – Boldogságmítoszok
  • Sonja Lyubomirsky – Hogyan legyünk boldogok?