1067. Budapest Eötvös utca 8.
pszichologus(@)kiss-anna(.)hu
0670/617-2634
Meditáció
Mi a meditáció

A meditáció olyan lelki állapotra utaló kifejezés, mely során a testünket tudatosan ellazítjuk, szellemünket átengedjük a nyugalomnak, a belső békére való koncentrálásnak. Célja a lelki béke és megnyugvás keresése, létrehozása. Pszichológiai szempontból az élményt megváltozott tudatállapotnak nevezzük. Tudatállapotunk időről időre, természetes módon változik (pl.: alvás), módosult tudatállapotnak a normális-éber, hétköznapi tudatállapottól eltérő állapotokat nevezzük. Meditációs állapotban környezetünkből kikapcsolódunk, és az Itt és Mostban vagyunk, érzékelésünk is megváltozik.

A meditáció nem jelent szükségképpen vallásos tevékenységet, bár számos vallásban gyakorolják (pl.: buddhizmus, keresztény kontempláció).

Meditáció hatása

Pszichés hatásai között szerepel a kiegyensúlyozottság, nagyobb nyugalom és vitalitás, továbbá a kisebb alvásigény. Segítségével javítható a koncentrálókészség is. Hosszú távon szomatikus hatásokkal is számolhatunk, mint például a vérnyomás normalizálódása, vagy az emésztés javulása.

Egy nemrégiben megjelent kutatás (Herbert Benson nevéhez kapcsolódik) arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres meditálás ellensúlyozni tudja a stressz hatását a génkifejeződés módosulásán keresztül.

Etherikos Gyógyítási Folyamat

Az Etherikos Gyógyítási Folyamat dr. Nick Demetry, amerikai pszichiáter (Atlanta, USA) nevéhez fűződik. A módszer integrálja a spiritualitást a pszichoterápiával. Összességében egy irányított meditációt takar, melyben a kliens meditatív állapotban ráláthat azokra a mintákra, problémás helyzetekre, melyek miatt pszichológus segítségét kérte. A módosult tudatállapotban lehetőség nyílik arra, hogy újfajta megoldásokat dolgozzon ki, régi mintáinkat átalakítsuk.

Infográf a meditációról

 

Telefon: 0670/617-2634
1067. Budapest
Eötvös utca 8