A spiritualitás hasznosabb mint gondolnánk

Egy korábbi cikkemben arról volt szó, hogy miért boldogtalanabbak azok a személyek, akik az anyagi javaiktól teszik függővé az élettel való elégedettségüket. A cikk folytatásaként a spiritualitást veszem górcső alá vagyis azt mutatom be, hogy azok a személyek, akik magas spiritualitással jellemezhetőek milyen előnyökkel számolhatnak és milyen tényezők állnak a hátterében.

A spiritualitás fogalma

A spiritualitást viszonylag nehéz egy mondatban meghatározni. Általánosságban a kapcsolódás vágyát jelenti egy nálunk nagyobb, magasabb dologhoz. Alapvetően mindenkinek nagyon mást jelent és minden személy eltérő spiritualitási szinttel jellemezhető. Van aki egy vallási közösséghez csatlakozik, van aki pedig egy privát utat jár be például a meditáció vagy a jóga segítségével.

A vallás és a spiritualitás nem azonos fogalmak, de vannak közös elemeik. A spiritualitás tágabb fogalom, de tartalmazhat vallási elemeket.

A spiritualitás haszna

Kutatási eredmények alapján vallástól függetlenül azok a személyek, akik spirituálisnak vallják magukat:

Mi okozza ezeket a hatásokat?
 1. Hajlamosabbak többet adományozni és önkénteskedni
  A kutatások azt mutatják, hogy azok a személyek, akiket spiritualitás jellemez hajlamosabbak több önkéntes munkát vállalni és többet adományoznak. A rendszeres közösségi szolgálat pedig védőfaktor a stresszel szemben, mely hosszabb életet tesz lehetővé (Poulin és mtsai, 2013).
 2. A meditációt használják a stresszel szemben
  A magas spiritualitással jellemezhető személyek majdnem fele (42%) a meditációt választja a stresszel való megküzdés eszközéül, mintsem az evést vagy más egészségtelen megküzdési viselkedést. (Smith és mtsai, 2016)
  A meditáció pedig növeli a boldogságot, az egészséget, csökkenti a fájdalmat és a depressziót.
 3. Közösségi kapcsolataik
  A szociális kapcsolatok a fizikai menedéken és az ételen kívül az egyik legfontosabb elemei a boldogságnak, az egészségnek és a hosszú élettartamnak. A spirituális személyek több időt töltenek a családtagjaikkal és a hasonlóan gondolkodó emberekből álló közösséghez való tartozásuk érzete erősebb. (Smith és mtsai, 2016)
 4. Hajlamosabbak imádkozni
  Az ima a kutatások szerint segíti a nehéz érzések kezelését (Sharp, 2010), a megbocsátást (Lambert és mtsai, 2010) és az egészségesebb kapcsolatok kialakítását (Lambert és mtsai, 2013).

Természetesen nem zárható ki az eredményekkel kapcsolatban, hogy a placebohatásnak (a hit, hogy valamitől jobban fogjuk érezni magunkat, elősegíti, hogy ténylegesen jobban legyünk) köszönhetőek, de a végeredmény szempontjából mindenképpen hasznosnak ítélhető. Megemlítendő, hogy kutatások szerint annak a vágya is, hogy boldogabbnak érezzük magunkat már növelheti a szubjektív boldogságérzetünket (Ferguson, Sheldon, 2012).

Via: Psychology Today