Mindfulness: 3 bevezető gyakorlat

Mi a mindfulness?

A mindfulness a magyar szakirodalomban tudatos jelenlét kifejezésként terjedt el. A buddhista irodalomban a mindfulness az éber figyelmet, éber tudatosságot jelenti. Egy olyan tudatosságot takar, mely során a figyelmünket ítélkezésmentesen a jelen pillanatra, a jelen történéseire irányítjuk. Az éber tudat nyitottság, elfogadás és nagyobb együttérzés jellemzi. Ebben a tudatállapotban csak figyeljük a dolgokat ahogy keletkeznek, és elmúlnak, anélkül, hogy elsodornának minket az események. Vallásmentes informális és formális gyakorlás által érhető el.

A mindfulness segít a stresszkezelésben, növeli a koncentrációs készséget, támogatja a változásokra való felkészülést és a hála, elégedettség érzésének kialakulását. Gyakorlása által mélyebb önismeretre és kiegyensúlyozottabb hétköznapokra tehetünk szert.

Az, ahogyan a gondolatainkhoz kapcsolódunk nagy hatással van az egész életünkre. A jelentudatossággal pár lépés távolságból szemlélhetjük a helyzetet, ezáltal a tér által pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy másképpen reagáljunk, mint azt rendszerint tesszük. Lehetővé teszi, hogy kitörjünk abból a megszokásból, ami a negatív reakciókat támogatja. Képessé válunk arra, hogy különbséget tegyünk a valóság és a gondolataink között.

Lássunk három egyszerű(nek tűnő) technikát:
  1. Ismerjük fel a gondolatainkat
    Ha megjelenik a „Nem vagyok elég jó.” gondolata vagy önhibáztatásba, panaszkodásba kezdenénk, álljunk meg egy pillanatra és szánjunk néhány percet arra, hogy rögzítsük ezek csak a fejünkben megszülető gondolatok.
  2. Relaxáljunk
    A gondolatainkra a testünk is reagál. A negatív gondolatok üss vagy fuss stresszreakciót válthatnak ki. Lazítsuk el a testünket és használjuk a légzésünket. Figyeljük meg, hogy milyen érzés a belégzés,  majd a kilégzésnél engedjük ki a negatív gondolatokat, képzeljük el, hogy a levegővel együtt távoznak a szervezetünkből.
  3. Mini hálagyakorlat
    Az előző gyakorlatokkal nyertünk egy kis teret a gondolatainktól eltávolodva. A harmadik részben szánjunk arra időt, hogy megfigyeljük mi a jó az életünkben jelen pillanatban. Van munkánk? Barátaink? Párkapcsolatunk? Egészségesek vagyunk? Biztonságos környezetben élünk? Bármi, ami eszünkbe jut vegyük számba.

Minél többet gyakoroljuk ezt a három gyakorlatot, annál automatikusabban fog működni.

Miért írtam, hogy egyszerűnek tűnő technikák? Mint minden új szokásnál, itt is beleütközhetünk különböző akadályokba, mint például a kétely, álmosság, félelem. Fontos, hogy ezeket is felhasználjuk a gyakorlásaink során, tudatosítsuk magunkban ezeket az érzéseket. Maradjunk ítélkezésmentesek magunkkal szemben is és fogadjuk el azt, ami jön, a létezésünket.

Ha pedig jobban szeretnénk elmélyedni a mindfulness témájában érdemes felkeresni egy csoportot, vagy szakembert, aki az elakadásaink során is tovább tud lendíteni. Kezdésnek pedig remek applikációk is elérhetőek az okostelefonokon.
Via: mindful.org; slowbudapest.com