Mit olvassunk függőség témakörben?

Azt gondolom, hogy igen kedvező fordulat, hogy a populáris pszichológia témái közé bekerült a függőség és a szerhasználat kérdése.

A pszichológiai kötetek esetén alapvető elvárás, hogy olvasmányos és érthető legyen az iromány, de emellett hiteles és szakmai információkat fogalmazzon meg az író.

Három olyan jelenleg elérhető könyvet szeretnék ajánlani, mely a függőség témájával foglalkozik és megfelel a fenti kritériumoknak. Elfogultságomnak viszont előre hangot kell adnom, mivel van szerencsém az első két kötet írójával együtt dolgozni, a harmadik kötet megjelenéséhez pedig nekem volt egy kisebb közöm.

Függőben- Az alkoholizmus lélektana

Dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus és adjunktus, aki több mint 10 éve foglalkozik szenvedélybeteg ellátásával mind a kutatás, mind a terápia oldalán.

Máté 2018-ban „A terapeuta esetei” sorozatba írta meg az első függőség témájú könyvét, mely az alkoholizmus lélektanával foglalkozott. A sorozat kötetei alapvetően izgalmasak lehetnek mindazoknak, akik szeretnének a terápiák zárt ajtaja mögé bepillantani, de még nem ülnének be abba a bizonyos fotelba.

Máté könyvében egy alkoholfüggő férfi terápiás útjába tekinthetünk be. A kötetben a terápiás epizódokon túl azonban edukációs részeket is találhatunk a jelenséggel kapcsolatban. Fontos értéke, hogy ellene megy mindannak, amit általában a függőségről gondolunk. Hogy csak pár ilyen téves elképzeléssel kapcsolatos példát említsek:

  • minket ez úgysem érinthet,
  • a függők lecsúszott emberek, akik megérdemlik a sorsukat
  • az esti 1-2 pohár bor csak lazítás, teljesen normális

 A főszereplő ezzel szemben mindannyiunkhoz igen közel tud kerülni, vagy saját működéseinkre ismerhetünk rá, vagy ismerőseinket fedezhetjük fel benne. A könyv olvasása során Máté gyakorlatilag kitépi a kezünkből azt a lehetőséget, hogy a témát egzotikumként kezelve eltávolítsuk magunktól és arra késztet, hogy mélyebben magunkba nézzünk.

Ezerarcú függőség

Máté második, jóval terjedelmesebb könyve 2019-ben jelent meg. A könyv olyan kérdéseket jár körbe, mint a függőség kialakulása mögött álló tényezők (öröklődés és nevelési kérdések), a szenvedélybetegség felismerése és a lehetséges segítség módjai. A kötet fejezetei életkori szakaszokra bontva mutatják be a jellemző rizikótényezőket. Teszi mindezt érthetően, hitelesen és olykor kellemes személyes hangvételt megütve.

A tudatos jelenlét a függőségből kivezető úton

2019-ben jelent meg Rebbeca E. Williams és Julie S. Kraft önsegítő könyve magyarul az Oriold Könyvkiadó gondozásában. A kötet gyakorlatilag egy mindfulness, és kognitív és viselkedésterápiás alapú munkafüzet. Mindenkinek szívesen ajánlom, hiszen olyan témákat járhatunk végig általa által, mint a veszteségeink, és a veszteségeink nyomán kialakuló függőségeink. A kötet ezen túl hangsúlyt fektet arra, hogy belső tartalmaink (érzelmeink, gondolataink, testérzeteink, stb.) hogyan válhatnak ellenségeinké az évek során és hogyan tehetjük őket segítő társainkká. Mindez önismereti folyamatunk jelentős eszköze lehet, abban az esetben is, ha saját magunkat nem tartjuk függőnek.