Önegyüttérzés gyakorlása

Az előző cikkben röviden bemutattam az önegyüttérzés jelenségét és ígértem, hogy hozok Neff gyakorlatai közül párat.

Fontos azonban azt megjegyezni, hogy az önegyüttérzés gyakorlása nem jó érzések kiváltását idézi feltétlenül elő és nem is önfelmentésről van szó, hanem arról, hogy kevesebbet rágódjunk a hibákon, azokra másképp legyünk képesek tekinteni.

Neff úgy ír erről, hogy az önegyüttérzés gyakorlása bár a szenvedés megszüntetését célozza meg, mégsem tudjuk az életünk eseményeit teljes egészében kontrollálni. Az önegyüttérzés során elfogadjuk a jelen pillanatot úgy ahogy az van, akkor is ha fájdalmas, vagy kellemetlen. Saját magunkkal elfogadó és támogató attitűdöt gyakorlunk, miközben azt is elfogadjuk, hogy a tökéletlenség és a hibák az emberi természetünk része. Az önegyüttérzés így lehetővé teszi, hogy magunkat támogatni tudjuk a fájdalmas helyzetekben, és olyan alapot biztosít, amiben növekedni tudunk.

Fontosnak tartja azt is megjegyezni, hogy eleinte a fájdalmas érzések akár erősödhetnek is. Az együttérzés hatására a régi negatív érzések, fájdalmas tapasztalatok távozni tudnak, de ez eleinte nem feltétlenül kellemes folyamat, ahogy egy fizikai sebgyógyulás során is fájdalmaink, kellemetlen testérzeteink lehetnek.

Önegyüttérzés napló

A naplóírás remek lehetőség arra, hogy az ember kifejezze érzelmeit, és távolabbról rá tudjon látni az élete eseményeire, így mentális jóllétünk egyik támogató eszköze lehet. Amikor van pár szabad perced az este folyamán, akkor írj le minden olyan eseményt, ami a nap során történt és:

  • negatív érzésekkel töltött el,
  • vagy saját magadat negatívan ítélted meg általuk.

Pl.: A mai napon annyira felbosszantott az előttem haladó autós bizonytalankodása, hogy többször rádudáltam és még a pirosnál ki is szálltam, hogy elmondjam, mit gondolok arról, ahogy vezet. Ezt követően elszégyeltem magamat, hogy ennyire agresszív voltam.

Minden eseményt tekints át a három összetevő szemszögéből.

Mindfulness:

Írd le pontosan, hogy mit éreztél a helyzettel kapcsolatban. Miközben megfogalmazod az érzéseidet, próbáld meg nem bírálni azokat és ne is dramatizáld túl őket.

Pl.: Frusztrált és dühös lettem attól, hogy az előttem haladó autós bizonytalankodik és feltartja a forgalmat. Szégyenkezem amiatt amiért ennyire túlreagáltam a dolgot.

Közös emberi természet:

Írd le, hogy hogyan kapcsolódik az általános emberi élményekhez a megélt helyzet.

Pl..: Mindenki túlreagál dolgokat időnként. Amiatt voltam ennyire frusztrált, mert idegesített, hogy még mennyi mindent meg kell csinálnom az este és időben haza akartam érni, máskor nem kelnék ki így magamból.

Önmagunk iránt tanúsított kedvesség: 

Írj magadnak pár megértő, kedves mondatot.

Pl.: Valóban túllőttél a célon, de megértem, hogy frusztrált és fáradt voltál, ami miatt nehezebb volt türelmesnek maradni. Talán gondold át, hogy hogyan szervezd át a dolgaidat vagy gondold át, kitől tudsz segítséget kérni, hogy ne maradjon estére minden és ügyelj a héten arra, hogy a közlekedésben segítőkészebb legyél másokkal.

One thought on “Önegyüttérzés gyakorlása

Comments are closed.