Önegyüttérzés, a nem is olyan titkos kulcs

Rengeteg kliens érkezik azzal a problémával, hogy nem megfelelő az önértékelésük, vagy nem elég nagy az önbizalmuk. Ezek hátrányaival szinte minden életterületükön szembesülnek. Kérdés, hogy valóban az önértékelés növelése lehet-e a megoldás a kialakult problémahelyzetekre.

dr. Kristin Neff egy másik fogalmat helyezett előtérbe, mint lehetséges választ az életünk során megjelenő különböző korábban önértékelési kérdésként kezelt problémára válaszul. Ez pedig az önegyüttérzés, mely saját magunkkal egy egészségesebb kapcsolat kialakítását ígéri.

Az önegyüttérzés a kudarchelyzetekben egy kedves és tisztán érzékelő kapcsolódást takar saját magunkkal. 

Miből áll az önegyüttérzés? 

Neff szerint három összetevőből áll a fogalom, melyek által könnyebben meg is érthető:

  1. Az első összetevő az önmagunk iránt tanúsított kedvesség.  Olyan helyzetekben is gyakorolhatjuk az önkritikával szemben, amikor sikertelenek vagyunk vagy érzelmileg nehéz szituációba kerülünk.
  2. A második összetevő annak a közös emberi természetnek az elfogadása, hogy mindannyian tökéletlenek vagyunk, olykor hibázunk és rossz döntéseket hozunk. Annak a megélése, hogy mások is megélhetnek hasonló szituációkat csökkenti az izoláció érzésünket.
  3. A harmadik összetevő pedig a tudatos jelenlét (mindfulness). Éber, objektív és bizonyos távolságból történő szemlélődést takar saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal és fizikai érzeteinkkel szemben, ahelyett, hogy ezekkel túlzottan azonosulnánk.

Mire is jó? 

A magasabb önegyüttérzés nagyobb stresszhelyzetekkel kapcsolatos ellenállóképességet és pontosabb énfogalom kialakulását teszi lehetővé. Hatására saját magunkat képesek vagyunk pontosabban megítélni. Összefügg továbbá a boldogságérzéssel, az élettel való elégedettséggel, az optimizmussal és a mentális egészséggel is. Segíti a stresszes helyzetekben való helytállást.

Neff szerint az önegyüttérzés fejleszthető, tanulható készség, melyre oldalán több gyakorlat is megtalálható. Ezek közül a következő hetekben többet is be fogok majd mutatni, de az angolul jól beszélők hanganyagokat is találnak.

Fontos megjegyezni, hogy az önegyüttérzés nem önfelmentést jelent, és nem arról szól, hogy a kellemetlen élményeikből pozitív érzéseket csiholjunk ki mindenáron. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk a jelen pillanatot elfogadni, akkor is ha negatív érzéseket kelt. Emellett pedig képesek vagyunk saját magunkkal szemben egy támogató, gondoskodó, szeretetteljes attitűdöt tanúsítani.

Forrás: Neff, K.D. (2014). Együttérzés önmagunkkal. Hagyj fel az önostorozással és légy magabiztosabb! Ursus Libris, Budapest.