Könyvajánló: Mindfulness

A mindfulness, vagy magyarul jelen tudatosság felkapott témává vált az utóbbi időben, mind szakmai, mind laikus körökben, ennek megfelelően számos könyvvel találkozhatunk a boltok polcain, könnyű elveszni  a kínálatban.

A módszer terjedése nem véletlen, ugyanis a figyelmünk „itt és most”-ra való irányítása és a történések ítélkezésmentes, nyitott és éber módon történő megélése számos pozitív hatással bír testileg és lelkileg egyaránt.
A teljesség igénye nélkül: csökkenti többek között a szorongást, a stresszt, jótékony hatással van az alvászavarokra, valamint csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a tanulásra, figyelmi funkciókra is kedvező hatással bír. Összességében elősegíti, hogy az életet értelemmel telinek éljük meg.
A Tudatos Jelenléten Alapuló Kognitív Terápiát eredetileg a visszatérő depresszió kezelése céljából dolgozták ki, de a legújabb kutatások már más problémák esetében is hatékonynak találták. (Forrás: Tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés)

Számos tanfolyam elérhető Magyarországon a módszer iránt érdeklődők számára. Azoknak szeretnék cikkemmel támpontot nyújtani, akik viszont inkább könyv formájában ismerkednének meg vele. A könyvesboltok polcainak átböngészését követően esett a választásom erre a könyvre, ami jelen pillanatban az egyik legjobb az elérhető kínálatból. Lássuk, hogy miért!

John Teasdale, Mark Williams és Zindel Segal- Tudatos jelenlét a gyakorlatban

Tudatos jelenlét a gyakorlatban

A Kulcslyuk Kiadó gondozásában 2016-ban megjelent könyv részletesen bemutatja a mindfulness 8 hetes programját.

A könyv kinézete:

A/5-ös méretű puha kötéses kiadásban jelent meg magyarul, mely igen praktikus, könnyen elfér az ember táskájában. Napközben is elő lehet kapni ha van pár percünk gyakorolni.
Belelapozva egyből szembetűnő, hogy nagyon szellősek az oldalak, kellemes a szemnek a nagyobb betűtípus, illetve a sok kiemelés.

A borítón túl vagyunk, de mi van benne?

Két fő részből áll a kötet.
1. Az első fele az elméleti alapokat magyarázza el az olvasónak, majd elkezdi különböző kisebb feladatok által felkészíteni a későbbi gyakorlásra és az a melletti elköteleződésre. Számomra ez egy hatalmas plusz, hiszen a legtöbb ilyen program ott bukik meg, hogy nem tudjuk egyedül egészében végigcsinálni. Nyolc héten keresztül rendszeres feladatvégzést vár el a gyakorlótól, mely miatt új szokásokat kell beépítenie a napirendbe, ami nem egyszerű dolog, de ebben a könyv segítséget próbál nyújtani.
2. A könyv második fele a nyolc hetes programon vezeti végig az olvasót. A különböző feladatokat ábrákkal is szemlélteti, rengeteg hasznos tippet ad a gyakorláshoz, illetve rengeteg idézetet olvashatunk az egyes feladatoknál korábbi résztvevőktől. A feladatok sokszínűek, ezzel is elősegítve a kitartást a gyakorlás mellett.
Mivel ez a kötet elsődlegesen egy munkafüzet, így számtalan helyet biztosít a jegyzetek elkészítésére, a gyakorlások során megélt élmények naplózására.
További plusz, hogy a kötetben szereplő gyakorlatok elérhetőek online hanganyagként a kiadó honlapján (a könyv tartalmazza a linket).