A meditáció hatása a párkapcsolatra

Kívülről nézve a meditáció magányos cselekedetnek tűnhet, még akkor is, ha azt valaki csoportban gyakorolja, de azt már tudjuk, hogy számos pozitívumot várhatunk tőle.

Mi köze van a meditációnak a párkapcsolathoz? Kutatási eredmények szerint három fő pontba sorolhatjuk a pozitív hatásokat, melyekkel meditálás esetén számolhatunk.

1. Segít stressz esetén és perspektívát ad

A napunk nagy részében stresszt okozó tényezőknek vagyunk kitéve. A stresszt pedig sokan haza is visszük. Mivel arra ösztönöz minket, hogy önmagunkra fókuszáljunk, a partnerünk issza meg a levét:

  • kevesebb figyelmet szentelünk neki,
  • rossz hangulatban vagyunk,
  • összességében pedig eltávolodunk egymástól.

A meditáció segít abban, hogy pozitív perspektívából szemléljük az életünk eseményeit az érzelmeink szabályozásán keresztül (pl.: harag). Eltávolít minket az aktuális helyzettől, így lehetővé teszi, hogy a nagyobb képet látva, nagyobb hálát érezzünk aziránt, amink van. A hála hosszútávon támogatja a kapcsolatainkat, mivel emlékeztet arra, hogy ne vegyük egyértelműnek azt, amink van. Ha egyértelműnek tekintjük, hogy a partnerünk velünk van, akkor hajlamosabbak vagyunk a hiányosságaira, hibáira fókuszálni, míg a hálát gyakorló személyek elégedettebbek a kapcsolataikkal, és közelebb is érzik magukat a másikhoz.

2. Segít, hogy pozitívak maradjunk
párkapcsolat és meditáció-2

Miért is kell egyáltalán pozitívnak lenni?

A boldogság a kutatások szerint rengeteg haszonnal jár, nem véletlen, hogy vágyunk rá. Általa fókuszáltabbak, produktívabbak, és kreatívabbak vagyunk. Emellett növeli azt a készségünket, hogy új szemszögből szemléljük a dolgokat, így új megoldásokat találjunk egy-egy problémára. A pozitív érzések pedig segítenek a másokhoz való kapcsolódásban is, mivel nyitottabbakká és megközelíthetőbbekké válunk általuk.

 

3. Erősíti a kapcsolódási vágyunkat

A párkapcsolatunkban megélhetjük időről-időre azt, hogy eltávolodunk a partnerünktől. A meditáció segít, hogy empatikusabbak legyünk. Rászoktat arra, hogy szeretetteljesebben és könyörületesebben viszonyuljunk a körülöttünk lévőkhöz.

Mire jó, ha empatikusabbak vagyunk?boldog párkapcsolat és meditáció
Kutatások bizonyítják, hogy az empátia és az együttérzés mind az egészségünk, mind pedig a boldogságunk szempontjából előnyös, mivel többek között:

  • csökkenti a szorongást és a depressziót,
  • növeli a boldogságot,
  • hosszabb élettartamot tesz lehetővé,
  • és javulnak a kapcsolataink általa.

 

Összefoglalás

Az élet természetes része, hogy nehézségekkel szembesülünk, problémákat kell megoldanunk. Azt vettem azonban észre, hogy sokszor nem tartjuk normálisnak, nehéz elfogadnunk a kihívásokat, különféle technikákat alkalmazunk, hogy megszüntessük a negatív érzéseinket (pl.: szerfogyasztás). Vannak, akiknek van egy természetes ellenállóképessége, ami segít abban, hogy ezeket a helyzeteket kezeljék. A meditáció segíti az ellenállóképesség kialakulását és erősödést, általa növekszik a boldogság és a jóllét is. Összességében pedig az életminőségünket rengeteg szinten javítja.

A cikk alapja: Emma Seppala: 3 Ways Meditation Improves Relationships – Backed by Science
című cikke a Psychology Today internetes oldalon, valamint The Happiness Track: How to Apply the Science of Happiness to Accelerate Your Success (2016) című könyve.